Que és monar’T
monar’T és un festival anual de Murals i d’Art Urbà als barris de Santa Eugènia de Ter i de Can Gibert del Pla, amb un caràcter 100% social i de temàtica multicultural.
El monar’T neix com una iniciativa comunitària, cercant la implicació de tothom, tant a nivell associatiu, d’entitats veïnals, socials i culturals, de serveis i d’administracions, com a nivell individual, d’artistes i veïns implicats.
Al 2019 va ser la seva #1a EDICIÓ, amb la intenció de posar sobre el mapa de la ciutat de Girona un esdeveniment cultural de qualitat, utilitzant com a eix vertebrador un dels punts més interessants dels barris de Santa Eugènia de Ter i de Can Gibert del Pla: la seva RIQUESA I DIVERSITAT CULTURAL.
Qui hi ha al darrera de la iniciativa
Com a projecte artístic, cultural i comunitari, el monar’T cerca l’equilibri en tres eixos, i per això els membres que configuren el grup motor de la iniciativa són:
Per la vessant artística: tots aquells veïns/es i artistes dels barris i de Girona que a títol personal s’han volgut vincular a la iniciativa liderats per les dues entitats artístiques que tenim al territori: l’Associació d’Art Blau Blau i l’Associació Fent i Desfent.
Per la vessant cultural: tots aquells veïns/es i les entitats culturals de Santa Eugènia de Ter i de Can Gibert del Pla, representatives de les diferents nacionalitats que hi conviuen.
Per la vessant comunitària: tots aquells veïns/es, les dues associacions veïnals i totes aquelles entitats i serveis que configuren el teixit social de Santa Eugènia i de Can Gibert del Pla, organitzats a través del PEIC – Pla d’Educació i Convivència i del Centre Cívic Santa Eugènia
Objectius del monar’T
El Festival monar’t és el resultat d’un projecte comunitari, que cerca tres objectius:
- Embellir els barris de Santa Eugènia de Ter i Can Gibert del Pla, donant color a les parets, murs i persianes que el pas del temps han deteriorat, il·lusionant els veïns i veïnes en la millora dels nostres carrers i espais públics.
- Visibilitzar la riquesa i la diversitat cultural que té el teixit social dels nostres barris, on la ciutadania es configura un veïnatge de procedència de 79 nacionalitats diferents.
- Desenvolupar artísticament el territori, dissenyant un esdeveniment de qualitat, descentralitzant la cultura als barris i donant veu als nostres artistes locals, i cedint espai de visibilització a artistes de tots els àmbits: locals, de fora el territori i internacionals.
Què significa monar’T
monar’T ens dóna una identitat comuna a Santa Eugènia de Ter i a Can Gibert del Pla, les seves Hortes i la Sèquia Monar que els acompanya i els hi dóna vida, un record de l’herència industrial dels nostres barris, i nexe amb el centre històric de la ciutat de Girona on desemboca les seves aigües al riu Onyar.
monar’T ens engloba a totes els veïns i veïnes en un mateix territori, ric de diversitat de cultures que el configuren.
monar’T ens identifica com a iniciativa amb una clara voluntat artística.
Com ho fem
La última setmana de setembre, els artistes seleccionats (un 20% locals, un 20% autonòmics, un 20% nacionals, un 20% internacionals i un 20% projectes socials), conviuen i coneixen els nostres barris, de la mà dels veïns i veïnes, i artistes que formen part del projecte, per fer-los partícips en el dia a dia del territori i que coneguin el teixit associatiu que hi ha. Durant aquesta setmana intervindran en els espais públics i privats, proposats i seleccionats comunitàriament.
La setmana del Festival
Una setmana plena d’art i activitats per a tothom. Els artistes, protagonistes principals, són acollits per cada una de les entitats dels barris, proporcionant-los exquisits menjars de diverses cultures. Els artistes s’allotgen a Can Cocollona, un lloc fantàstic per a conviure i compartir les experiències de cada dia.
Al llarg de la setmana hi ha activitats artístiques i culturals per a totes les edats i gustos. Tallers familiars per a joves i adults, d’esprai i grafitti, de tablet & Dj, arts escèniques… visites guiades per conèixer l’itinerari del monar’T. Podrem gaudir d’una exposició dels artistes i d’un mercat d’art. Concerts i demostracions de hip hop, de break dance, dij’s amb músiques del món…
I el cap de setmana acaba amb la gran Festa de les Cultures i la Diversitat amb mostres de danses i balls nacionals, músiques, contes i jocs d’arreu del món, la fira gastronòmica i cultural i el vermut musical amb recital de poemes amb totes les llengües i música de cantautors/res d’arreu.
Com ens financem
El projecte compte amb el suport econòmic del Centre CÍvic Santa Eugènia, del programa comunitari que hi ha a Santa Eugènia i a Can Gibert, PEIC (Pla d’Educació i Convivència), de les aportacions en el projecte de micromecenatge Verkami i d’empreses que promocionen part de les despeses: materials i maquinària per la realització dels murals i les despeses de les diferents activitats culturals que es realitzaran el cap de setmana. Així com de veïnes i veïns implicats que a títol personal hi col·labora.