02b – Col·legi Maristes Girona

Mur del Col·legi Maristes de Girona

Rice

@ricebarcelona

Barcelona

DIVERSITAT I RIQUESA CULTURAL ALS BARRIS 

Amb el Centre de Rehabilitació i Salut Mental del Gironès venim preparats per participar amb moltes ganes del festival Monar’t d’enguany. 

Durant el curs 2021 els usuaris i usuàries del SRCG han assistit setmanalment al curs d’art urbà que des del centre i amb ajuda de l’artista els hem ofert; aquest  taller estava pensat com un espai de trobada, diàleg i creació, tot vinculat amb el món de l’art urbà i la pintura mural, amb la meta de ser capaços d’obtenir  els recursos suficients per poder acabar pintant col·lectivament un dels murs dins el Festival Monar’t.  

És un grup mixt, amb persones d’edats i orígens diversos. A través de diferents referents i metodologies de treball fetes a classe hem estat vivint un procés de  creació íntim i col·lectiu, en el que ens hem superat reptes i pors per acabar plasmant una idea d’una manera imaginativa damunt del mural. No hi ha cosa  més motivant que veure que tota la feina i tot l’esforç dipositat té el seu resultat, i és per això que el Monar’t ens ha donat les forces i la energia per seguir  avançant. 

Tots som sensibles de poder tenir un problema de salut mental. No importa l’edat, el sexe ,el lloc d’on vens ni tampoc caldria posar etiquetes amb els  diagnòstics de salut mental. El que està clar és que hi ha un patiment i tots tenim el dret d’una vida digna i un benestar.  

Amb aquest col·lectiu en concret a vegades la societat té tendència a mirar amb por i amb molts prejudicis fins hi tot la pròpia persona moltes vegades té  tendència a amagar el que li està passat avergonyida o per la por al rebuig. Projectes com aquest ajuden a donar veu a totes aquestes persones i combatre  l’estigma cap a la salut mental. 

Pel que fa la proposta pel mural, hem estat treballant colze a colze a través del debat, de l’escolta i des del respecte entorn a la diversitat i riquesa cultural als  barris. Tots els usuaris i usuàries són residents de la zona de Salt i Santa Eugènia, i coneixen bé el barri i a la seva gent. Per ells el fet de poder pintar un dels  murals representa una fita important en tant que la gent que ells coneixen i estimen ho veuran, i també la gent que no coneixen; és per això que volíem fer  quelcom que aporti quelcom a la societat, a part de la bellesa que es pugui generar del mural. Volem parlar de diversitat cultural enfocada des de la diversitat  en la salut mental. Fer un mural que contingui un missatge didàctic i positiu, lliure dels estereotips i prejudicis que moltes vegades ens associen degut al nostre  trastorn. Som veïns i veïnes com la resta, amb les mateixes aficions i les mateixes aspiracions. La diversitat és riquesa i coneixement, la diversitat és llibertat i  és vida.