El dilluns 18 de setembre es va fer la presentació de la #5a edició del Festival monar’T, donant arrencada a tota una setmana plena d’activitats per a tota la població i la ciutadania. Una programació dissenyada entre el teixit social, el cultural i l’artístic, per tal de donar visibilitat a la riquesa i la diversitat cultural que tenim al territori, que ha donat oportunitat a tothom que ha volgut participar d’aquest esdeveniment de qualitat.
Aquesta #5a edició ha estat un any especial, emmarcada en la celebració dels 5è aniversari del monar’T, el 25è aniversari del Centre Cívic Santa Eugènia i el 50è aniversari de l’art urbà.
Per això, vam tenir l’honor que fes la presentació del festival en Metro, artista del barri i pioner del Hip Hop a terres catalanes, amb un dels artistes d’aquesta edició, en Zosen, historiador i writer, amb una “Xerrada sobre el Graffiti. 1973-2023” de NYC a GRN.
I tot seguit, El Xupet Negre, artista urbà també present en aquesta edició, i l’artista visual Chino Cob, van fer el Mapping i la intervenció artística “Light Hop”, on van revelar en directe un mural pintant amb esprai a través de la llum, mural que podem veure exposat a La Marfà actualment. Tot un espectacle d’arrencada d’aquesta edició.
Es va complementar durant la setmana, amb sessió de Dj set del Funk70s al Hip Hop amenitzat pel DJ JoseDC.
A més a més, en aquesta edició vam posar la mirada en la perspectiva de gènere i la realitat LGTBIQ+, en el dol migratori i el procés d’acollida, i en la inclusivitat de tots els col·lectius als murs lliures.
Durant tota la setmana es van realitzar Tallers d’esprai i grafit per a famílies, per a infants, adolescents i joves al mur lliure del camp de futbol municipal de Can Gibert del Pla a càrrec dels artistes Adrià Sanz i Blazy.
I també es van fer paral·lelament, tallers d’esprai i grafit per a grups amb mirada inclusiva, per potenciar l’expressió creativa i terapèutica en diferents col·lectius, a càrrec dels artistes Elena Ramírez i Ivan Zamyatin.
Consolidant un mur lliure, constant i inclusiu.
Espais de debats i de reflexió entorn “El dol migratori com a procés col·lectiu i compartit” amb tallers vivencials a càrrec d’Stella Mondragon d’ASOCOLGI, que han culminat el projecte “El dol és compartit i la pertinença la construïm juntes i juns”, on a través de l’art urbà, la pintura, la fotografia i relats de vida, han esdevingut eines de transformació social i cultural, generant consciència col.lectiva social i alhora fomentant valors de convivència, respecte i tolerància, per construir plegats uns barris composats de diversitats d’orígens culturals, on cal parlar del dol de la població migrada pel què s’ha deixat enrere, i el dol del veïnatge que veu transformat el seu entorn.
D’aquest projecte n’ha sortit una exposició de fotografies, elaborades per membres del Banc del Temps Pont del Dimoni, i relats de vida dels veïns i veïnes protagonistes, que va estar exposada a l’Estació Espai Jove, i que actualment és itinerant, un seguit de quadres, i un mural al barri de l’artista Pau Lo.
Enguany també hem tingut altres exposicions col·lectives entorn el monar’T.
Durant la setmana, una exposició col·lectiva de quadres de les i els artistes del monar’T i un mercat d’art obert a tots els artistes que han volgut deixar les seves obres al Centre Cívic Santa Eugènia, coordinada per la comissària Victòria Vilarasau.
I al Centre Cívic Santa Eugènia, la instal·lació tèxtil i col·lectiva de l’artesana i veïna Isabel Abuin, que fa 25 anys va ajudar a donar vida a Can Ninetes com a nou equipament de proximitat, portant el bar del Centre Cívic de Santa Eugènia. Va fer un muntatge tèxtil amb fibres naturals, de qui n’és gran coneixedora, i de tot el seu procés, tenyint-les amb respecte per la Natura. Projecte dissenyat en la cerca de nous colors i noves formes d’aplicar els tints, inspirat en el poema “Ell volia les teles del cel” de W.B. Yeats, que va serigrafiar a l’obra.
La Isabel ens va donar la oportunitat de conèixer les diferents tècniques que hi ha al darrera del procés creatiu, i d’aquesta manera col·laborar en la seva execució, fent tallers participatius durant la setmana de la tècnica japonesa Shibori i de plantilles de tint sobre teles.
Complementades amb un aparador de bibliografia sobre art urbà a la Biblioteca Salvador Allende.
I el cap de setmana, un munt d’activitats per a tots els públics i temàtiques:
Des d’espectacles musicals de carrer, amb Bufant Fort Street Band, que ens va acostar un espectacle innovador i trencador, ple d’alegria i ganes de festa organitzat per La Marfà – Centre de Creació Musical.
A l’organització del 3r Campionat d’escacs “La placeta dels seixanta-quatre” dinamitzat pel Club d’Escacs de Santa Eugènia de Ter.
I a l’Espai Creatiu Artístic, cultural i sostenible que es va generar, on de la mà d’artistes ens van proposar pintar cares, de tallers de Henna, de decoració de nail art, i un munt de tallers gratuïts per a petits i grans: de papiroflèxia i “origami” de mans del veí Jordi Pericot, d’introducció i producció amb tablet organitzats per EUMES – Escola de música avançada i so, i un munt de propostes per gaudir en família.
I paral·lelament durant tot el dia pintada col·lectiva d’artistes vinculats al Festival monar’T als murs lliures, constants i inclusius del Camp de Futbol Municipal de Can Gibert, que es converteixen en un espai viu on han passat 40 artistes que hi ha deixat la seva empremta, amb l’Espai Full Sound Dj de mans de l’associació Music & Energy.
I per acabar, la “Gran Festa de les Cultures i la Diversitat”, on de la mà de més de 57 entitats veïnals, socials i culturals de Santa Eugènia de Ter i de Can Gibert del Pla, durant la tarda nit del dissabte, vàrem gaudir plegades i plegats, i vàrem visibilitzar la RIQUESA i la DIVERSITAT cultural dels nostres barris, amb mostres de danses i balls tradicionals, mostres de música del món, exhibicions de vestuaris i activitats culturals, fira gastronòmica cultural, música multiculturals amb Dj’s,… i un munt d’actuacions que ens van unir a tothom.
Una diada festiva i un espai de trobada per a la difusió de cultura. Tota una explosió d’art i de tradició a tots nivells, però sobretot de reconeixement del patrimoni cultural de gran valor que enriqueix els nostres barris.
I que va continuar el diumenge al matí amb el Vermut Poètic Musical, amb el recital de poemes en tots els idiomes i música de l’ànima de cantautors i cantautores d’arreu, dinamitzat per les gestores culturals Consol Vidal, M. Rosa Cullell i en Jordi Mau. Una darrera manera de visibilitzar la RIQUESA i la DIVERSITAT cultural amb 23 idiomes convivint.
I no ens oblidem que durant tota la setmana es van fer visites guiades passejant, seguint les granotes que enguany marcaven l’itinerari pels diferents espais, que els joves del projecte Reagrupart van fer, amb explicacions dels mateixos protagonistes.
Una d’elles ha estat organitzada en bicicleta o tàndems per invidents des de Mou-te en bici.
I una darrera visita guiada apta per a persones sordes, amb traducció en llengua de signes organitzada conjuntament amb l’Associació de Sords de Girona.
El festival monar’T ja compta amb un grup de voluntaris del barri que s’han fet especialistes en les visites guiades i a qui agraïm la seva implicació, fent que el monar’T sigui durant l’any un Recurs Educatiu a qui accedeixen un munt d’escoles, IES, grups i famílies que venen a descobrir el museu a l’aire lliure que hi ha als barris de Santa Eugènia de Ter i Can Gibert del Pla.
Però no ens oblidem tampoc de la gran tasca que han fet com cada any les diferents entitats veïnals, socials i culturals, així com els serveis del territori, que han acollit, acompanyat i han ajudat a conèixer l’essència dels seus barris als artistes amb qui han conviscut durant tota la setmana, i que dia a dia els han permès degustar els plaers culinaris de les diverses gastronomies dels diferents orígens que viuen i conviuen a Santa Eugènia de Ter i Can Gibert del Pla.
Tot plegat, un espectacle per a tots els sentits… amb la intenció de continuar treballant per a convertir-se en un referent i atractiu artístic, cultural i lúdic, que millori la vida dels veïns i veïnes del barri i que doni un valor afegit, generant la visita i la descoberta per la gent de fora del territori, dels carrers i dels diferents espais públics de Santa Eugènia de Ter i de Can Gibert del Pla.