Marina Yagoda / Ivan Yagoda / Ilich Roimeser
@marinayagoda
@ivanyagoda
@ilich_roimeser
Amb el + ART, volem generar una activitat cultural fonamentalment participativa. La implicació de la ciutadania en el desenvolupament artístic del territori és l’eix principal d’aquest projecte. Les obres resultants són la culminació de tot un procés participatiu que ha (re) generat sinergies dins de la xarxa associativa i en el si de la ciutadania dels nostres barris. Amb aquesta intencionalitat, des de fa quatre anys s’està treballant amb el Festival monar’T, com una iniciativa comunitària, cercant la implicació de tothom, tant en l’àmbit associatiu, d’entitats veïnals, socials i culturals, de serveis i d’administracions, com a escala individual, d’artistes i veïns implicats.
Sota la premissa de voler representar les dones dels nostres barris, hem organitzat dinàmiques per generar espais de reflexió en un intent de donar a conèixer una dona diversa, multifacètica, representativa del mosaic de dones que componen el nostre barri. Parlem en termes de diversitat cultural i generacional. Al llarg de tot aquest procés hem convidat a la població a incidir en aquesta reflexió per materialitzar les idees que inspirarien a les artistes del mural. Amb la creació d’espais de reflexió. Les dinàmiques dutes a terme i les idees que n’hem extret, hem aconseguit incidir en procés creatiu del mural a través, ni més ni menys, que de la mateixa comunitat.
Les dinàmiques han servit per visibilitzar la riquesa de la diversitat que ens compon, també, cal destacar que ha estat un excel·lent exercici de cures, les persones han compartit inquietuds, malestars, intimitats molt dures i d’altres alegres. S’ha fet patent, d’alguna manera, la necessitat de crear aquests espais de diàleg on la cura és l’eix principal. L’empatia, el fet de compartir, i que les veus més íntimes se sentissin més segures en comunitat, és una prova d’aquest reforç del fet comunitari. Un barri cohesionat, comunicatiu i amb espais de diàleg és ideal per a les dones dels nostres barris.
A part de l’empatia, una altra cosa important a ressaltar és el tema generacional. També destaquen un seguit d’idees que s’han repetit al llarg de tot el procés participatiu: la igualtat de gènere; les diferències generacionals (eixos de semblança i diferències); el tema dels espais (com fer-los equitatius); l’educació en valors universals; la diversitat com a element de riquesa; el fet de compartir, tenir cura i fer cura en comunitat, etc. Especialment, destaquem el tema de l’educació, que és essencial en aquest procés, educar en la igualtat, en la tolerància, el respecte a la diferència i certa educació comunitària són eines que poden fer d’un barri una realitat cohesionada, respectuosa i igualitària.
Amb les idees, sentiments i opinions que varen recollir de les dinàmiques, els artistes Marina Yagoda, Ivan Yagoda i Ilich Roimeser han fet una proposta artística on conflueix la veu de tota la comunitat. Aquest treball col·lectiu dels veïns i veïnes, es trasllada a l’equip dels artistes. Us animem a descobrir aquesta façana de C/ Bastiments 2!
Durant aquesta edició, el jove Carles Krusta$i va escriure un poema per a cadascuna de les intervencions artístiques.
Avia. Dona. Nena. Vida.
Flor amiga.
Xarxa d’històries i espigues.
Espora de barri.
Fulla de lluita.
Branca de fabrica.
Pètal de cura.
Arrel que connecta els dits amb la terra i l’escalfor dins les generacions fa créixer.