Setmana cultural del festival #3a EDICIÓ

Setmana cultural del 20 al 26 de setembre de 2021

El dilluns 20 de setembre es va fer la presentació de la #3a edició del Festival monar’T, donant arrencada a tota una setmana plena d’activitats per a tota la població i la ciutadania. Una programació dissenyada entre el teixit social, el cultural i l’artístic, per tal de donar visibilitat a la riquesa i la diversitat cultural que tenim al territori, que ha donat oportunitat a tothom que ha volgut participar d’aquest esdeveniment de qualitat.

Durant tota la setmana realització de Tallers d’esprai i grafit per a famílies, per a infants, adolescents i joves al mur lliure del camp de futbol municipal de Can Gibert del Pla a càrrec dels artistes Pau Morales i Adrià Sanz.

Espai de debats i de reflexió sobre l’art urbà, entorn una taula rodona a càrrec dels artistes del monar’T i amb participació veïnal.

Un increïble duel de pissarres, una acció a l’entorn de l’art i l’anatomia entre l’artista Pep Admetlla i el neurocirurgià i degà de la Facultat de Medicina de la UdG, Joan San, amb la col·laboració de la violinista Lisa Bausé.

Enguany hem tingut diverses exposicions col·lectives entorn el monar’T.

Una primera exposició dels projectes presentats al concurs de cartells i il·lustracions per escollir la imatge gràfica de la #3a edició del monar’T.

Durant la setmana, una exposició col·lectiva de quadres de les i els artistes del monar’T i un mercat d’art obert a tots els artistes que han volgut deixar les seves obres al Centre Cívic Santa Eugènia, coordinada per la comissària Milagros Gómez.

I una darrera exposició de fotografies i escrits en record i homenatge al nostre estimat col·laborador Manel Bielsa.

Complementades amb un aparador de bibliografia sobre art urbà a la Biblioteca Salvador Allende.

I el cap de setmana, un munt d’activitats per a tots els públics i temàtiques:

Des d’espectacles familiars, on la música, la dansa i el hip-hop es van mesclar, de mà de la companyia Broda Bros i Tantàgora organitzat per La Marfà, o l’Hora del Conte pels més petitons que ens van acostar la Biblioteca Salvador Allende.

A l’espectacle per a tots els públics de Popping Sharing a càrrec de Rado Dance.

A la organització del 1r Campionat d’escacs “La placeta dels seixanta-quatre” que es va fer entorn a la inauguració de la placeta, en honor a l’espai públic dinamitzat diàriament pel Club d’Escacs de Santa Eugènia de Ter.

I a l’Espai Creatiu Artístic, cultural i sostenible que es va generar, on de la mà d’artistes ens van proposar pintar cares, tallers de henna, de trenes africanes, de nail art,…, activitats i tallers d’art reciclat i sostenibles, papiroflèxia…  i un munt de propostes per gaudir en família. Incloent tallers d’introducció i producció amb tablet organitzats per EUMES.

I per acabar, la “Gran Festa de les Cultures i la Diversitat”, on de la mà de més de 50 entitats veïnals, socials i culturals de Santa Eugènia de Ter i de Can Gibert del Pla, durant la tarda nit del dissabte, vàrem gaudir plegats i vàrem visibilitzar la RIQUESA i la DIVERSITAT cultural dels nostres barris, amb mostres de danses i balls tradicionals, mostres de música del món, exhibicions de vestuaris i activitats culturals, fira gastronòmica cultural, presentació del videoclip: “Refem el futur” del projecte NEU, música multiculturals amb Dj’s,… i un munt d’actuacions que ens van unir a tothom.

I que va continuar el diumenge al matí amb el Vermut Poètic Musical, amb el recital de poemes en tots els idiomes i música de l’ànima de cantautors i cantautores d’arreu. Una darrera manera de visibilitzar la RIQUESA i la DIVERSITAT cultural amb 23 idiomes convivint.

I que va continuar el diumenge a la tarda amb la visita teatralitzada de les “Històries Eugenienques” que Teatre de Contacte ens va acostar al recull de les llegendes urbanes de Santa Eugènia escrites per Jaume Prat i dibuixades per Quim Paredes, una bona manera de (re)descobrir aquest bocí de Girona, amb les quals donar la visibilitat que es mereix l’antic poble i actual barri gironí de Santa Eugènia de Ter.

I no ens oblidem que durant tota la setmana es van fer visites guiades passejant, seguint les abelles que enguany marcaven l’itinerari pels diferents espais, que els joves del projecte Neu, amb explicacions dels mateixos protagonistes. Una d’elles ha estat organitzada en bicicleta des de Mou-te en bici. I enguany també hem comptat amb l’organització dins la setmana sostenible de la ciutat amb visites guiades amb tricicles elèctrics a càrrec de l’entitat “En bici sense edat”, que ha possibilitat realitzar les visites a persones amb mobilitat reduïda.

Però no ens oblidem de la gran tasca que han fet com cada any les diferents entitats veïnals, socials i culturals, així com els serveis del territori, que han acollit, acompanyat i han ajudat a conèixer l’essència dels seus barris als 16 artistes amb qui han conviscut durant tota la setmana, i que dia a dia els han permès degustar els plaers culinaris de les diverses gastronomies dels diferents orígens que viuen i conviuen a Santa Eugènia de Ter i Can Gibert del Pla. Tot plegat, un espectacle per a tots els sentits… amb la intenció de continuar treballant per a convertir-se en un referent i atractiu artístic, cultural i lúdic, que millori la vida dels veïns i veïnes del barri i que doni un valor afegit, generant la visita i la descoberta per la gent de fora del territori, dels carrers i dels diferents espais públics de Santa Eugènia de Ter i de Can Gibert del Pla.